Wiza rezydenta Arabia Saudyjska

 Wymagane dokumenty

  • Wypełniony formularz podania o wizę po angielsku
  • 3 kolorowe zdjęcia paszportowe
  • Paszport ważny min. 6 miesięcy z dwiema wolnymi stronami na wklejenie wizy
  • Numer rejestracji internetowej, który uzyskuje się na stronie Enjazit oraz ubezpieczenie medyczne wymagane podczas aplikowania o wizę w systemie Enjazit
  • Zaproszenie wystawione przez Ministerstwa Spraw Zagranicznych Arabii Saudyjskiej na wniosek sponsora – osoby zapraszającej
  • Kopię karty pobytu osoby zapraszającej (karta Iqama)
  • Poświadczenie pokrewieństwa z osobą zapraszającą (małżeństwo – oryginał aktu małżeństwa | dziecko – oryginał odpisu aktu urodzenia)
  • Raport medyczny na specjalnym formularzu
  • Oryginał i tłumaczenie na język angielski albo arabski, dyplomu poświadczającego kwalifikację do wykonywania zawodu, zalegalizowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP. Tłumaczenie zostanie zalegalizowane w Sekcji Konsularnej Ambasady (8.75 USD)
  • Oryginał i tłumaczenie na język angielski lub arabski, zaświadczenia o niekaralności zalegalizowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP. Tłumaczenie zostanie zalegalizowane w Sekcji Konsularnej Ambasady (8.75 USD)
  • Kopia kontraktu pomiędzy firmą zatrudniającą a pracownikiem podpisanego przez obie strony
  • Raport medyczny ze zdjęciem potwierdzony pieczęcią szpitala państwowego
  • Aplikant powinien przedstawić świadectwa pracy z poprzedniego miejsca zatrudnienia jeżeli pracował już w Arabii Saudyjskiej
  • Bilet lotniczy lub rezerwacja

 Ceny

  • Rejestracja Enjazit – 10.5 USD
  • Rejestracja polisy w systemie Enjazit – 10.5 USD

 Uwagi 

  • Czas oczekiwania: 7-14 dni
  • Wiza jest zawsze jednokrotna
  • Wizy są wystawiane zgodnie z zaproszeniem z Arabii Saudyjskiej
  • Należy wykazywać szacunek dla władz oraz tradycji i zwyczajów saudyjskich. Władze Królestwa Arabii Saudyjskiej nie zezwalają na przywóz publikacji o charakterze politycznym, religijnym, itp. jak również alkoholu i narkotyków.

Formularz wizowy
Otwórz