Wiza studencka Chiny

 Wymagane dokumenty

  • 1 formularz
  • 1 kolorowe zdjęcie paszportowe
  • Paszport ważny min. 6 miesięcy z trzema wolnymi stronami na wklejenie wizy
  • Rezerwacja lotnicza
  •  Rezerwacja hotelowa
  • Skan strony ze zdjęciem w paszporcie
  • Od dnia 01.04 agenci wizowi mogą składać  w konsulacie Chin tylko dokumenty wizowe obywateli Unii Europejskiej

 Ceny

  • Wiza zwykła – 260 PLN
  • Wiza expresowa – 370 PLN

 Uwagi

  • Czas oczekiwania: wiza zwykła – 7 dni | wiza expresowa – do 14 dni
  • Od 01.03.2010 wizy wielokrotne wydawane są tylko na podstawie zaproszenia rządowego potwierdzonego przez Policję Kantonalną (nie dotyczy to wiz z pozwoleniem na pracę, naukowych i studenckich).
  • Pobytu w Hongkongu wizy nie obowiązują
  • Stawiennictwo w przypadku wiz studenckich jest osobiste
  • Wiza studencka jest zawsze jednokrotna
  • Ilość dni: do 30 dni, przedłużenie wizy na miejscu w Chinach
  • Należy dostarczyć oryginał i kopię formularzy JW201 lub JW 202 – potwierdzenie o przyjęciu do szkoły w Chinach
  • Posiadacze X1 ubiegają się o zezwolenie na pobyt czasowy z lokalnego Biura Bezpieczeństwa Publicznego (PSB) w ciągu 30 dni od wjazdu do Chin. Zezwolenie na pobyt czasowy może zostać wydane z prawem od 180 dni do 5 lat. Posiadacze X2 przebywają w Chinach w czasie trwania określonym w wizie i nie ma potrzeby, aby ubiegali się o tymczasowe zezwolenie na pobyt
  • Ambasada chin nie załatwia wiz ekspresowych dla obywateli: Wielkiej Brytanii, Francji, Włoch, Hiszpanii, Niemiec, Holandii, Belgii, Danii, Szwecji, USA, Kanady, Indonezji

 Formularz Wizowy

Otwórz